7
Lineair is niet het tegenovergestelde van circulair
Het antwoord op de vraag "hoe circulair is onze economie?" impliceert dat de gehele economie op de een of andere manier kan worden verdeeld in twee niet-overlappende delen - lineair en circulair. Deze twee termen zijn echter niet elkaars tegenpolen, maar slechts twee zijden van dezelfde medaille. Elke middelenstroom is tegelijkertijd circulair en lineair, afhankelijk van de grenzen van ons perspectief. Elke afzonderlijke hulpbron moet op een bepaald moment zijn gewonnen, ook al is dat al gebeurd voordat we ons zorgen maakten over de circulaire economie. Evenzo zal elke afzonderlijke hulpbron op een bepaald moment weer in het milieu terechtkomen, ook al is dat in kleine hoeveelheden over een lange periode.
In plaats van producten, stromen, bedrijven en economieën blindelings te scheiden in lineair en circulair, is het belangrijker ze labels te geven die uitleggen hoe ze wel en niet bijdragen tot een duurzamere economie.
Geofluxus aanpak
Het duidelijkste voorbeeld dat we kunnen geven om aan te tonen dat circulariteit gemakkelijk een ijdelheidsmetriek kan worden, is het voorstel dat er twee huizen worden gebouwd, die beide precies dezelfde grondstoffen gebruiken, maar waarvan het ene traditioneel is en het andere volledig modulair; gebouwd met gestandaardiseerde eenheden of afmetingen voor flexibel hergebruik. Het eerste huis staat er 100 jaar zoals het oorspronkelijk gebouwd is en wordt daarna afgebroken. Het tweede huis wordt afgebroken en opnieuw opgebouwd door elk van de 5 nieuwe eigenaars. Na 100 jaar zijn alle modulaire onderdelen zo versleten dat ze worden weggegooid, net als het eerste huis. Als we dit voorbeeld zouden bekijken vanuit het perspectief van 100 jaar - zouden beide huizen lineair zijn. Maar op elk moment in die 100 jaar zou het modulaire huis "een perfect circulair huis" zijn genoemd en opgenomen in alle statistieken van "teruggebrachte hulpbronnen in de economie".
Het is niet om te zeggen dat modulaire huizen niet zouden mogen bestaan, maar om te benadrukken dat zelfs de meest circulaire oplossingen op lange termijn lineair kunnen zijn.
Daarom geven wij meer nuances aan het toezicht op de grondstofstromen en -voorraden en gebruiken wij labels als biotisch / abiotisch, organisch / anorganisch, zuiver / samengesteld, modulair / vast, kritisch / niet-kritisch, enz. De labels maken het mogelijk te bepalen welke strategie kan worden toegepast op elk van de potentiële risico's van het verlies van hulpbronnen, hoe lang de hulpbronnen naar verwachting zullen meegaan, hoe dringend het is om het gebruik ervan te vervangen door een alternatief, en welke strategieën nodig zijn om ze op te ruimen.